Deti približujú folklór svojim rovesníkom

29.05.2008 Kežmarok

Spišská Belá 29. mája (TASR) - Detské folklórne súbory z Kežmarku a Brna (ČR) sa dnes dopoludnia spoločne predstavili svojim rovesníkom v Spišskej Belej v okrese Kežmarok na výchovnom koncerte, ktorým sa začal tradičný ...
\"Podujatie sa zrodilo pred dvanástimi rokmi. Jeho názov súvisí s typickou detskou hračkou - bábikou, ktorú jednotlivé súbory prinesú na festival oblečenú v typickom kroji svojho regiónu. Na záver si bábiky vymenia medzi sebou ako spomienku i symbol spolupráce, \" priblížil motív netradičného festivalu dramaturg Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.
Jednotlivé detské folklórne súbory vytvárajú medzinárodné dvojice, ktoré sa spoločne prezentujú v rámci tvorivých dielní a vystúpení zakomponovaných do osláv Medzinárodného dňa detí v podtatranských mestách.
Švedlár konštatoval, že folklór pod Tatrami má silné zázemie. V regióne pôsobí 22 detských folklórnych súborov, z nich viaceré patria k slovenskej špičke. \"Z rôznych súťaží a festivalov si prinášajú ocenenia. Z tohtoročnej krajskej súťaže hudobného folklóru v Raslaviciach postúpili do celoslovenského kola dva súbory spod Tatier - Štrbianček zo Svitu a Goralik z Kežmarku. \"
Medzinárodný festival krojovaných bábik vyvrcholí v nedeľu 1. júna popoludní o 14.00 hod. v Kežmarku záverečným galaprogramom domácich a zahraničných súborov.
 

Vyberte región